Dis-moi ce que tu manges, je te dirai qui tu es
(Jean Anthelme Brillat-Savarin,1825)
Les plantes i els animals amb què la humanitat s’ha alimentat són diferents a cada lloc i també han anat variant al llarg de la història. Alguns recursos s’ha fets rars i altres s’hi han afegit. La seva preparació i transformació, sovint a través del foc, i les innumerables combinacions entre ells, afegeixen a la diversitat natural i històrica del seu consum les variacions sense fi de la cuina.
Assegurar-se el menjar de cada dia ha estat segurament la preocupació més important de la humanitat, gairebé sempre assetjada per la fam. El consum de carn, l’ús del foc i la producció d’aliments han estat decisius en l’evolució humana. Per tot això els règims alimentaris del passat i del present són una bona font d’estudi per conèixer l’evolució i la dinàmica de les societats, i en els darrers anys hi ha un major interès per comprendre i analitzar un aspecte tan quotidià i decisiu com és l’alimentació i la cuina . Aquest cicle de conferències ens vol acostar a alguns dels aspectes de l’alimentació i la cuina a Girona i comarques al llarg de la història.
2022
4 octubre
Les primeres etapes de l´alimentació humana
Lluís Garcia Petit
8 novembre
L’alimentació en l’antiguitat clàssica
Josep M. Nolla
15 novembre
Cuina, rebosteria i pastisseria durant l’època del Barroc.
Pep Vila
29 novembre
La cuina jueva d’abans i d’ara
Moriah Ferrus
13 desembre
Menjar i beure en un convent. Segles XI-XVIII
Anna Gironella
2023
10 gener
Posar un plat a taula quan a plaça no hi ha res. Cuina d’aprofitament i estratègies de proveïment durant la Guerra Civil i la postguerra.
Rosa Maria Gil
17 gener
La cuina medieval, edat d’or de la cuina catalana
Jaume Fàbrega
7 febrer
La incorporació de les plantes i animals a l´alimentació tradicional al llarg de la història
Narcís Soler
14 febrer
Ferran Agulló, “El llibre de la cuina catalana” (1924).
Pep Vila
28 febrer
Del suquet al Parmentier de llobregant
Salvador Garcia Arbós
________________________________________________________
Lloc: Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
Hora: de 2/4 de set a 8 del vespre
Assistència gratuïta, amb inscripció prèvia imprescindible i individual a través del formulari
La inscripció s’ha de fer per a cadascuna de les conferències. Tindran preferència les persones associades a l’IEG
Institut d’Estudis Gironins. Museu d’Història de Girona. Ajuntament de Girona. Biblioteques Públiques de Catalunya
Subscriu-te al nostre butlletí electrònic per rebre les últimes notícies