ACTUALITAT

19/09/2022

Cicle de conferències 2022-2023. Mirades sobre la història de la cuina i l’alimentació a Girona

Dis-moi ce que tu manges, je te dirai qui tu es

(Jean Anthelme Brillat-Savarin,1825)

Les plantes i els animals amb què la humanitat s’ha alimentat són diferents a cada lloc i també han anat variant al llarg de la història. Alguns recursos s’ha fets rars i altres s’hi han afegit. La seva preparació i transformació, sovint a través del foc, i les innumerables combinacions entre ells, afegeixen a la diversitat natural i històrica del seu consum les variacions sense fi de la cuina.

Assegurar-se el menjar de cada dia ha estat segurament la preocupació més important de la humanitat, gairebé sempre assetjada per la fam. El consum de carn, l’ús del foc i la producció d’aliments han estat decisius en l’evolució humana. Per tot això els règims alimentaris del passat i del present són una bona font d’estudi per conèixer l’evolució i la dinàmica de les societats, i en els darrers anys hi ha un major interès per comprendre i analitzar un aspecte tan quotidià i decisiu com és l’alimentació i la cuina . Aquest cicle de conferències ens vol acostar a alguns dels aspectes de l’alimentació i la cuina a Girona i comarques al llarg de la història.

 

2022

4  octubre

Les primeres etapes de l´alimentació humana

Lluís Garcia Petit

8 novembre

L’alimentació en l’antiguitat clàssica

Josep M. Nolla

15 novembre

Cuina, rebosteria i pastisseria durant l’època del Barroc.

Pep Vila

29 novembre

La cuina jueva d’abans i d’ara

Moriah Ferrus

13 desembre

Menjar i beure en un convent. Segles XI-XVIII

Anna Gironella

2023

10 gener

Posar un plat a taula quan a plaça no hi ha res. Cuina d’aprofitament i estratègies de proveïment durant la Guerra Civil i la postguerra.

Rosa Maria Gil

17 gener

La cuina medieval, edat d’or de la cuina catalana

Jaume Fàbrega

7 febrer

La incorporació de les plantes i animals a l´alimentació tradicional al llarg de la història

Narcís Soler

14 febrer

Ferran Agulló, “El llibre de la cuina catalana” (1924).

Pep Vila

28 febrer

Del suquet al Parmentier de llobregant

Salvador Garcia Arbós

________________________________________________________

Lloc: Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola

Hora: de 2/4 de set a 8 del vespre

Assistència gratuïta, amb inscripció prèvia imprescindible i individual a través del formulari

La inscripció s’ha de fer per a cadascuna de les conferències. Tindran preferència les persones associades a l’IEG

 

Institut d’Estudis Gironins. Museu d’Història de Girona. Ajuntament de Girona. Biblioteques Públiques de Catalunya

Estigues al corrent de tot

Subscriu-te al nostre butlletí electrònic per rebre les últimes notícies