ACTUALITAT

11/03/2021

Cicle de conferències 2021. Noves dates setembre - desembre

Fa més de dos mil anys que Girona es renova sobre ella mateixa, i les noves ciutats han anat amagant les velles. Les actuacions preventives de l’arqueologia urbana ens permeten ullades a molts aspectes de la Girona d’època romana, medieval i moderna que, al costat dels monuments conservats i visibles, han quedat amagats. Gràcies a l’arqueologia podem veure on i com vivien els gironins del passat, els carrers per on passaven, les cases on habitaven i treballaven i els llocs on eren sepultats.

Aquest cicle de conferències, organitzat per l’Institut d’Estudis Gironins i el Museu d’Història de Girona, amb la col·laboració de la Biblioteca Carles Rahola, vol posar davant dels ulls del
seu públic algunes de les mirades al passat de Girona que l’arqueologia urbana ha ofert en els últims anys, seleccionades pels arqueòlegs Josep Maria Nolla i Maribel Fuertes. Veurem
restes materials que il·lustren i completen els textos dels nostres arxius, i d’altres que per si soles ajuden a explicar la història desconeguda de Girona.

A continuació, trobareu les dates actualitzades:

  • 21 setembre. L’arqueologia urbana a la ciutat de Girona. L’equilibri entre la rehabilitació i la protecció del patrimoni.
  • 28 setembre. L’antic camí de la ciutat. Els testimonis de la Via Augusta a Girona.
  • 5 octubre. La fortificació a Gerunda. Les darreres intervencions a la muralla de la Força Vella.
  • 19 octubre. Els castells de Girona. Els Cardona, els Cabrera i els Montcada: La defensa feudal dels vèrtexs de la Força Vella.
  • 2 novembre. La vila enfront de Girona. L’arqueologia al barri del Mercadal.
  • 9 novembre. Testimonis de la muralla medieval al raval de l’Areny.
  • 16 novembre. L’Hospital de Capellans. La necròpolis islàmica i la seqüència completa d’un indret al barri de Sant Pere.
  • 23 novembre. Els darrers testimonis de la comunitat jueva a Girona: el micvé, la sinagoga de l’est de la Força i la làpida hebraica de la Cort Reial.
  • 30 novembre. De l’arqueologia a la història I: Els objectes arqueològics recuperats com a conductors del relat històric.
  • 14 desembre. De l’arqueologia a la història II: la documentació escrita en contrast amb l’arqueologia urbana. Una aportació imprescindible.

 

Inscriu-te al següent link*: https://forms.gle/gFod5d562AHvZYWd9 (s’orbirà a partir del setembre)

* degut a les mesures COVID, l’aforament és limitat, per aquest motiu, cal inscriure’s per cada conferència, s’obrirà i es tancarà el formulari d’inscripció per cadascuna.

Estigues al corrent de tot

Subscriu-te al nostre butlletí electrònic per rebre les últimes notícies