Cicle de conferències 2020

Caresties, calamitats, adversitats, terratrèmols, pestes, aiguats, setges...

 

L'Institut d'Estudis Gironins i el Museu d'Història de Girona, amb la col·laboració de la biblioteca Carles Rahola, us proposen un nou cicle de conferències per a l’any 2020. Hem volgut tractar algunes de les amenaces, desastres i dificultats més rellevants amb què s'han trobat la ciutadania gironina al llarg de la història. Alguns fets són generals a tot Europa, com la fam i la pesta, altres més particulars de Catalunya com els terratrèmols o els atacs als jueus a finals del segle XIV, i finalment altres propis de la ciutat de Girona com són setges, inundacions, destruccions i bombardejos. Aquestes conferències ens faran conèixer fets que van condicionar la vida i la mort dels
nostres predecessors.

Totes les conferències seran a 2/4 de 19 de la tarda. Biblioteca Carles Rahola de Girona. Auditori gran. Entrada gratuïta 

 

14 de gener Joel Colomer
Caristiam et penuriam grani. El mercat de cereals a principis del segle XIV a la ciutat de Girona

28 de gener Josep Maria Nolla
El setge de 1285

4 de febrer Albert Reixach
Memòria i gestió de les inundacions a la Girona medieval i moderna

11 de febrer David García Algilaga
Girona, capital d'un territori estratègic bombardejat

3 de març Eduard Canal
Ponts trencats. De Sant Francesc al Pont Major

10 de març Sílvia Planas
Els terratrèmols de 1427-28


14 d’abril Cristina Ribot
Les bàrbares i la defensa de Girona en el setge de 1809

28 d’abril Lídia Donat
L’atac al call de 1391


12 de maig Anna Gironella
La pesta de 1650 a Girona


26 maig Sandrine Víctor
Yersinia pestis i Girona al final de l’època medieval

 

VI Congrés d'Història de Girona

portada

 

El proper divendres 22 de març tindrà lloc el VI Congrés d'Història de Girona, que enguany girarà entorn dels Hospitals, cases de beneficència i caritat a Girona al llarg de la Història.

Durant el Congrés es podrà assistir a cinc ponències a càrrec dels experts Anna Gironella, Rosa Maria Gil, Miquel Borrell, Céline Xicola i Rosa Lluch.

Per poder assistir al Congrés és necessari fer-nos arribar la Butlleta d'Inscripció amb les teves dades. Pots enviar-nos-la per correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

presentacio 01

programa

butlleta

 

DESCARREGAR PROGRAMA SENCER I BUTLLETA D'INSCRIPCIÓ

Cicle de conferències La Pedra de Girona

Dimarts dia 15 s'inicia el nou cicle de conferències organitzat pel Museu d'Història i l'Institut d'Estudis Gironins sota el títol "La pedra de Girona".

Enguany les conferències giraran entorn de la pedra de Girona: coneixerem com és, de què està feta, la seva edat, on eren les pedreres, com era extreta, treballada i destinada als diferents edificis i com la seva manufactura, especialment de portes adovellades i finestres, es va difondre per les comarques pròximes i també, gràcies al comerç marítim, Mediterrani enllà.

L'entrada és lliure. T'hi esperem!

 

pedra girona

Descarregar programa aquí

Cicle d'itineraris per Girona, edició 2018

Aquest setembre, des de l'Institut d'Estudis Gironins, juntament amb el Museu d'Història de Girona, comencem un nou ciclce d'itineraris per la ciutat de Girona. Enguany dediquem els itineraris a edificis que són poc coneguts, com els soterranis de la catedral, la torre Gironella o l’església dels Dolors.

I també a edificis que ho són més per la seva funció de facultat o museu que per ells mateixos, com els antics convents dels dominics i els caputxins, o el palau episcopal. En cada cas ens hi passejarem i una persona coneixedora del lloc ens explicarà el seu origen, la seva història i els seus valors arquitectònics.

Un total de 9 trobades que es portaran a terme en les següents dates:

ieg

*Les inscripcions s'han de fer al Museu d'Història de Girona

Copyright © 2012 - Institut d'Estudis Gironins

Tots els drets reservats.